ქართული

მარია სილაგაძე

profile-pic

განათლება

მოსკოვის კვების მრეწველობის ტექნოლოგიური ინსტიტუტი

1991

ტექნიკის მეცნიერებათა დოქტორი

მოსკოვის კვების მრეწველობის ტექნოლოგიური ინსტიტუტი

1980

ტექნიკის მეცნიერებათა კანდიდატი

საქართველოს პოლიტექნიკური ინსტიტუტი

1962-1968

ინჟინერ-ტექნოლოგი

აკადემიური/სამეცნიერო ხარისხი

ტექნიკის მეცნიერებათა დოქტორი

სამუშაო გამოცდილება

ქუთაისის პოლიტექნიკური ინსტიტუტის კვების ტექნოლოგიებისა და მოწყობილობების კათედრა

1971-1981

ასისტენტი

ქუთაისის სახელმწიფო ტექნიკური უნივერსიტეტი. კვების ტექნოლოგიებისა და სერვისის კათედრა

1981-1997

უფროსი მასწავლებელი, დოცენტი

ქუთაისის სახელმწიფო ტექნიკური უნივერსიტეტი. კვების ტექნოლოგიებისა და სერვისის კათედრა

1998-2006

პროფესორი, კათედრის გამგე

აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი. კვების პროდუქტების ტექნოლოგიების დეპარტამენტი

2006-2014

სრული პროფესორი

აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტი , საკვები პროდუქტების ტექნოლოგიების დეპარტამენტი

2014-დღემდე

პროფესორ-ემერიტუსი

სამეცნიერო პუბლიკაციები ბოლო 10 წელი

კავკასიური წიფელის ნაყოფის ზეთის კომპლექსური კვლევა (რუსულ ენაზე)

ж. "Масложировая промышленность".№2.მოსკოვი, 2013, გვ.23-24
სილაგაძე მ., ქარცავა მ., ფხაკაძე მ.

თხილის ნაყოფების გადამუშავების პროდუქტების კომპლექსური გამოყენებით პურის კვებითი ღირებულების ამაღლება (რუსულ ენაზე)

ж. Хлебопекарское и кондитерское дело". №2.კიევი, 2014, გვ. 27-29
სილაგაძე მ., ფრუიძე ე., ხვადაგიანი ხ.

ახალი თაობის

Scientific enquiry in the contemporary world: theoretical basics and innovative approach. CA, USA, B&M Publishing. 2017, p. 238-243
სილაგაძე მ., გამყრელოიძე ლ., გაჩეჩილაძე ს., ხურციძე მ.

ფერმენტირებული ნახევარფაბრიკატის გავლენა უგლუტენო პურის მიკრობიოლოგიურ სტაბილურობაsa და მის კვებით ღირებულებაზე (ინგლისურ ენაზე)

Scientific enquiry in the contemporary world: theoretical basic and innovative approach. CA, USA, B&M Publishing, F_2, №2. 2019, p. 122-126
ფრუიძე ე., სილაგაძე, მ. გაჩეჩილაძე ს., დოლიძე მ.

ადგილობრივი და არატრადიციული ნედლეულის გამოყენების პერსპექტივები კომბინირებული საკვების წარმოებაში

ჟ."საქართველოს საინჟინრო სიახლენი" №2(70). 2014, გვ.114-116
ფხაკაძე მ.დ., ბერულავა ი.ო., სილაგაძე მ.ა., ჯინჯოლია შ.რ.

დიაბეტური დანიშნულების დაბალგლიკემიური თაფლაკვერას ტექნოლოგიის დამუშავება

ჟ."საქართველოს საინჟინრო სიახლენი" №2(70). 2014, გვ.104-110
ქარჩავა მ., სილაგაძე მ., ბერულავა ი., ჯინჯოლია შ., ფხაკაძე ნ.

ახალი თაობის დიაბეტური პროდუქტები - თვისობრივად ახალი პროდუქტი ქართულ ბაზარზე

ჟ."საქართველოს საინჟინრო სიახლენი" №2(76). 2015, გვ.103-106
ქარჩავა მ.ს. სილაგაძე მ.ა. ბერულავა ი.ო.

ფუნქციური მცენარეული დანამატის გავლენა ხორბლის პურის ხარისხზე

აკაკი წერეთლის სახელმწიფო უნივერსიტეტის "მოამბე" №2(8). 2016, გვ.26-32
ე. ფრუიძე, მ. სილაგაძე, ც. ხუციძე

მაღალი ბიოხელმისაწვდომი საკვები დანამატების მიღება და კვლევა ქართული სოიოს ჯიშების გამოყენებით (ინგლისურ ენაზე)

Annals of Agrarian Science №3(15). 2017, გვ.356-360
სილაგაძე მ., ფრუიძე ე., გაჩეჩილაძე ს., გ. ფხაკაძე, ხ.ხვადაგიანი

აგლუტენური ფერმენტირებული ნახევარფაბრიკატის გავლენა ცომისა და მზა ნაწარმის ხარისხზე

ჟ."საქართველოს საინჟინრო სიახლენი" №4(88). 2018, გვ.77-81
ე.ფრუიძე, მ. სილაგაძე, ს. გაჩეჩილაძე, მ. დოლიძე, გ. ფხაკაძე, ვ.ვ. დოროხოვიჩი

ახალი თაობის დიეტური პურის ტექნოლოგიების შემუშავება სოიოს გადამუშავების პროდუქტების გამოყენებით (ინგლისურ ენაზე)

Annals of Agrarian Science №2(15). 2019, p.177-180
სილაგაძე მ., გაჩეჩილაძე ს., ფრუიძე ე., ხეცურიანი გ., ხვადაგიანი ხ.

რძის შრატისგან ლაქტოზის წარმოების ტექნოლოგიური პროცესის გაუმჯობესება ბიპოლარული ელექტროდიალიზის მეთოდის გამოყენებით (ინგლისურ ენაზე)

Austrian Journal of Technical and Natural Sciences Premier Publishing, №3-4, 2021
რუხაძე შ., ტოლმაჩევი ლ., სილაგაძე მ., ფხაკაძე გ., ხეცურიანი გ.

სამეცნიერო კონფერენციები

კომბინირებული საკვების ფუნქციონალური დანამატები თხილის სამრეწველო ნარჩენების ფუძეზე

2014
საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკულ კონფერენცია "კვების პროდუქტების წარმოების აქტუალური პრობლემები და თანამედროვე ტექნოლოგიები", ქუთაისი, საქართველო.

ახალი თაობის დიაბეტური პროდუქტების წარმოების მეცნიერულ-პრაქტიკული ასპექტები

2015
საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკულ კონფერენცია "ფუნქციონალური დანიშნულების კვების პროდუქტების წარმოების ინოვაციური ტექნოლოგიები", ქუთაისი, საქართველო.

დიეტური ხორბლის პურის წარმოება კავკასიური წიფელის ნაყოფის გამოყენებით

2015
საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „ფუნქციონალური დანიშნულების კვების პროდუქტების წარმოების ინოვაციური ტექნოლოგიები“, ქუთაისი, საქართველო.

სელის კულტურა საქართველოში და მისი გამოყენების პერსპექტივები სამკურნალო და პროფილაქტიკური დანიშნულების პროდუქტების წარმოებაში (რუსულ ენაზე)

2015
საერთაშორისო სამეცნიერო და პრაქტიკული კონფერენცია "სურსათის ტექნოლოგია, პურპროდუქტები და ცხოველთა საკვები", ოდესა, უკრაინა

აღმოსავლური (კავკასიური) წიფელის თხილისა და მათზე დაფუძნებული ფუნქციური საკვების ბიოქიმიური და ტექნოლოგიური კვლევები (ინგლისურ ენაზე)

2015
საერთაშორისო სამეცნიერო და პრაქტიკული კონფერენცია ინოვაციური პროცესები გლობალიზაციის კონტექსტში მსოფლიო ეკონომიკა: გამოწვევები, ტენდენციები, პერსპექტივები, პრაღა, ჩეხეთი

დიეტური დანიშნულების ხილ-ჟელეს მარმელადის ახალი ასორტიმენტის შემუშავება (რუსულ ენაზე)

2016
საერთაშორისო სამეცნიერო და პრაქტიკული კონფერენცია "მიღწევები და პერსპექტივები საკონდიტრო მრეწველობის განვითარებისთვის". კიევი, უკრაინა

პარკოსნების გაღივების პროცესის კვლევა და ოპტიმიზაცია (ინგლისურ ენაზე)

2018
მე-5 საერთაშორისო კონფერენცია: "მეცნიერება და პრაქტიკა: ინტეგრაციის ახალი დონე თანამედროვე სამყაროში". შეფილდი, დიდი ბრიტანეთი.

ბიპოლარული ელექტროდიალიზის გამოყენებით შრატის დამუშავების ურეაგენტო ტექნოლოგია (ინგლისურ ენაზე)

2020
მე-7 საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „მიღწევები და განვითარების პერსპექტივები საკონდიტრო მრეწველობაში", კიევი, უკრაინა

ადგილობრივ მცენარეულ მასალებზე და სასოფლო-სამეურნეო ნარჩენებზე დაფუძნებული ბიო დანამატი ცხოველების საკვებისთვის (ინგლისურ ენაზე)

2020
საერთაშორისო სამეცნიერო და პრაქტიკული კონფერენცია „ფლორის და ფაუნის ეკოლოგიური და ბიოლოგიური კეთილდღეობა". ბლაგოვეშენსკი.

ინოვაციური რძემჟავა პროდუქტის წარმოება რძის შრატის ფუძეზე

2021
საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერეცია „ინოვაციური პროცესები და ტექნოლოგიები. საქართველო. ქუთაისი.

დაპატენტებული ინოვაციები ახალი თაობის საკვების წარმოებაში (ინგლისურ ენაზე)

2022
VI საერთაშორისო სპეციალიზებული სამეცნიერო და პრაქტიკული კონფერენცია „ინოვაციური ტექნოლოგიები პურის წარმოებაში“. კვების ტექნოლოგიების ეროვნული უნივერსიტეტი, კიევი, უკრაინა

უგლუტენო ფქვილოვანი კომპოზიციური ნარევი შაქროვანი ნამცხვრისათვის (ინგლისურ ენაზე)

2023
Х საერთაშორისო სპეციალიზებული სამეცნიერო და პრაქტიკული კონფერენცია „საკონდიტრო მრეწველობის განვითარების მიღწევები და პერსპექტივები“, კიევი, უკრაინა

უგლუტენო შაქროვანი ნამცხვრის რეცეპტურის შემუშავება ბარდის ფქვილის გამოყენებით (ინგლისურ ენაზე)

2023
საერთაშორისო სპეციალიზებული სამეცნიერო და პრაქტიკული კონფერენცია "საკონდიტრო მრეწველობის განვითარების მიღწევები და პერსპექტივები". კიევი, უკრაინა

პროექტები და გრანტები

GNSF/ST07/7-256 დიაბეტური დანიშნულების პურისა და ფქვილოვანი ნაწარმის ტექნოლოგიების დამუშავება

2008-2009
პროექტის მენეჯერი, შოთა რუსთაველის ეროვნული სამეცნიერო ფონდი.

AR/201/10-150/12-ახალი თაობის დიაბეტური პროდუქტების ტექნოლოგიების დამუშავება

2013-2015
მკვლევარი. შოთა რუსთაველის ეროვნული სამეცნიერო ფონდი.

ტრენინგები და სემინარები

დამატებითი ინფორმაცია

1986 - მედალი „შრომითი მამაცობისათვის“ (K №478985) 1996 -დან - ქალთა საერთაშორისო ორგანიზაცია “Soroptimist International”-ის წევრი 2000-2002 - აღნიშნული ორგანიზაციის კლუბი „ქუთაისი“-ს პრეზიდენტი, ასევე სხვადასხვა დროს კოორდინატორი განათლებისა და კულტურის სფეროში, საერთაშორისო ურთიერთობების საკითხებში. 2001 - საფრანგეთის მრეწველობის ხელშეწყობის ასოციაციის ოქროს მედალი, (SPI-ლაურეატი) 2001 - საერთაშორისო პრიზი -ოქროს ვარსკვლავი- “International Star Award” (Business Initiative Directions) ხარსიხის უზრუნველყოფის, მოწინავე ტექნოლოგიებისა და ინოვაციების მრეწველობაში დანერგვისათვის. 2009-დან -ეკოლოგიურად სუფთა და გენმოდიფიცირებული კვების პროდუქტების წარმოებაზე მონიტორინგისა და მეცნიერული კვლევის ეროვნული ცენტრის წევრი. 2023 - მედალი "საპატიო უნივერსიტეტელი".